Rođendanska euforija na krilima Aplauz festa

“Već viđeno”

Dramska scena SPKD “Prosvjeta” Prnjavor

……Rođendanska euforija na krilima Aplauz festa

Nemojte da ponavljamo istu priču kako je teško, kako je ovdje najgore, nemoguće ostvariti svoje snove i tako dalje i tako bliže, jer koliko god da je to istina isto toliko je i daleko od nje. To je kao ono sa čašom koja je polupuna ili kako bi neki rekli poluprazna. Dakle, u zavisnisti od lične predstave stvari i situacija oko nas, mi živimo ovaj život onako kako sami izaberemo i stavramo svijet po sopstvenim mjerama.

Upravo iz potrebe da stvore svoj svijet, prije tačno petnaest godina, u poletu prožetom entuzijazmom i ljubavlju, grupa Prnjavorčana načinila je svoj  beskonačan i svevremen prostor za sve umjetničke duše i dušice.  Od te 2003. godine pa sve do danas ovo inovativno pozorište djeluje i raste pod imenom Dramska scena SPKD ˶Prosvjeta˝. Ponosni su vlasnici mnogobrojnih festivalskih priznanja iz svih segmenata pozorišne umjetnosti, ali su ipak najponosniji na svoje godine. Predstavom ˶Već viđeno˝ odlučili su da obraduju svoju dragu publiku povodom proslave jubilarnog rođendana, a pretpremijerno su nastupili na četvrtoj večeri Aplauz festa u Dis teatru mladih.

Najponosniji, ali i najzaslužniji član ove pozorišne družine je svakako njihov umjetnički rukovodilac Brankica Radonjić, koja nam je, izmedju ostalog, otkrila da su za petnaesti rođendan izabrali baš ovu predstavu, jer kako kaže: ,,Željeli smo da na jedan veseo i razigran način obilježimo naš ljubilej, otkrivajući publici kako zaista izgleda jedna naša proba i kroz kakve avanture prolazimo dok neku predstavu ne dovedemo do premijere. Takodje smo predstavom pokušali pokazati publici čemu nas je sve pozorište naučilo i zašto ga toliko volimo˝.

Inače, predstava je, najkraće rečeno, spektakl sastavljen iz petnaest tačaka uvezanih u jednu cjelinu.

Svaka tačka je muzičko-scenska imitacija neke poznate numere i predstavlja jednu godinu. Njihova predstava, koja metaforično označava cjelokupno njihovo pozorište, simbolično, nastaje petnaest godina.

Zahtijevne glumačke transformacije iz ,,privatnog˝ stanja u lik ili iz lika u lik su samo jedan dio koji je najviše oduševio banjolučku publiku, jer sa samo šesnaest glumaca stvoreno je više od pedeset različitih likova. Svoje utiske sa nama je podijelila i mlada glumica ovog pozorišta, Ana Binčić koja je predstavu opisala uz puno emocija i dodala , u svoje ime, ali i u ime ostalih članova, da bez pozorišta ne bi bila to što je sada, jer kako kaže: ˶najljepši osjećaj je dobiti aplauz˝.

 

Tomi Dzeri

pruzeto sa portala Kulura

(www.portalkultura.com)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *