terapija predstava plakat

TERAPIJA

komedija

Predstava ,,Terapija“ je radjena po tekstu ,,Nemreš pobjeć’ od nedjelje“, autora Tene Štivičić.
režija: Belinda Božičković i Duško Stanivuk

Igraju: Smiljana Marinković i Bojan Kolopić

Terapija je priča o mladom bračnom paru koji prolazi kroz težak period. Danas, kada su razvodi češći nego ikad, da li postoje načini koji spašavaju bračnu zajednicu? Koji su to načini? Šta da radimo kada ne možemo sa nekim, ali ne možemo ni bez te osobe? Zašto je sve u početku lijepo, a poslije počinjemo da se podrazumevamo jedni drugima?

To su samo neka od pitanja na koje pokušavamo da odgovorimo ovom predstavom.

Glumci Smiljana Marinković i Bojan Kolopić igraju mladi bračni par koji prolazi kroz niz dramskih i komičnih situacija, a sve u cilju spašavanja braka

Trajanje: 75 minuta

Premijerno izvođenje: 29.6.2014.

Predstava je nagrađena:
na međunarodnom festivalu ZAPLET 06…Banja Luka
Žiri Festivala dodijelio nagrade:
Za najbolju mladu glumicu
Smiljani Marinković
(..Začuđujuće je kako je tako mlada glumica mudro i suvereno odigrala lik žene usamljene u dvoje, koja, prolazeći kroz nekoliko životnih faza, očajnički traži način da oživi umrlu ljubav. Smiljana plijeni vještinom da elegantno i bez napora kombinuje raznolika izražajna sredstva, da podjednako uverljivo plasira i nijemu misaonosti i komičnu brbljivosti. Ona je glumica obdarena vještinom promišljanja, odmjerenošću i suptilnim smislom za humor, ali ujedno i blistavom ekspresivnošću…)

Za najboljeg mladog gumca
Bojanu Kolopiću
(…Zrelo i nepretenciozno osvaja materiju,sadržaj, igru i scenu.Vrijednost njegove igre se ponajviše vidi u igri za partnera.Šarmantan,spontan, duhovita rješenja I precizno vođenje radnje je ono što osvaja I njegov je veliki adut…)

Na bugojanskoj reviji pozorišnih predstava TIFBU 14, Bugojno predstava Terapija je ocijenjena najvišom ocjenom publike i proglašena je za najbolju predstavu festivala

Kritika predstave:

„Najveća „vrijednost“ dramske literature je njena „upotrebna vrijednost“ – mogućnost da se napravi predstava koja komunicira sa gledalištem, koja odgovara potrebama i zahtjevima gledaoca. Upravo je to „navjeća vrijednost“ predstave „Terapija“, rađenoj prema tekstu „Nemereš pobjeć od nedjelje“; autora Tene Štivičć, koju sam premijerno gledao 29. juna 2014. godine na pozorišnoj sceni Doma omladine u Banjoj Luci. U produkciji Dis – teatra međusobno su se pronašli reditelj Duško Stanivuk, asistent reditelja Belinda Božičković i dvoje mladih glumaca Smiljana Marinković i Bojan Kolopić i stvorili predstavu kakvu publika najviše voli – iskrenu.

 

Scenografija i kostim svedeni su na minimum tako da su gledaoci bili prepušteni ubjedljivoj glumačkoj igri. Ovaj komad iako nije sladunjav, „sklizak je“ i olako se može pretvoriti u pozorišnom žargonu rečeno – „tezgu“, jer otvara mogućnost ne samo za cjelovečernju predstavu, nego i za televizijsku seriju. Na sreću publike glumci  nisu posegli za jeftinim i rješenjima „na prvu loptu“, tako da su uz pomoć reditelja uspostavili igru u dobro odmjerenim dozama humorističkih i dramskih pasaža.

 

Jedinstven stil igre i ujednačenost dometa oba lika, osnovne su pohvale reditelju jer se nema utisak da se glumilo kako je ko htio i umio. Posebno priznanje reditelju se mora odati za ispravno komponovanje pozorišnih slika i tu se može prepoznati njegovo iskustvo u montiranju kadrova, s obzirom da je Stanivuk prvenstveno filmski reditelj. On je odlično iskoristio, uslovno rečeno, pomagala režije kao što su svjetlo i rekvizita, koje su samo posljedica njegovog izuzetnog osjećaja za ritam. Takođe trudio se da bude diskretan i neupadljiv, što je rijetka vrlina onoga koji „komanduje“. Jednostavno rečeno, sklonio je sve prepreke koje glumcima otežavaju zadatak. Reditelj je bio odličan saradnik i piscu, jer joj je „pomogao“ da se na nekim mjestma oslobodi nebitnih digresija, da bi na drugima razvio priču.

 

A glumci zaslužuju veliki naklon i „respect“, jer su prije svega imali nevjerovatnu koncentraciju. Oni su nas u ovoj odličnoj predstavi podsjetili da se može glumiti i pogledima, čak tako govoriti i mnogo rječitije. Za svoje  likove uspjeli su da pronađu po nekoliko karakterističnih detalja koji ih prate kroz njihovu nadahnutu igru, prepunu emocija i neobičnih ljubavnih jada koje publika prepoznaje. U šezdesetak minuta ispričali su niz problema na koje nailaze mladi u vezama. Obični, jednostavni, svakodnevni problemi. A sve su to učinili jednostavnim glumačkim sredstvima, suzdržani, ne prelazeći u patetiku, tako da su učinili bitnim čak i pojedine iskonstruisane okvire priče.

 

Tokom aplauza bio sam toliko oduševljen da sam zaboravio ustati pred ovim divnim mladim ljudima. Zato sam sebi odredio kaznu, te sam ovu kritiku napisao stojeći ispred kompjutera. Smiljana i Bojan to svakako zaslužuju. “

 

 

Banjaluka, 30. juni 2014. g.

 

Aleksandar Pejaković, pozorišni reditelj

 

 

Novinski članci:

http://www.glassrpske.com/…/Predstave-koje-su-o…/170562.html

http://www.nezavisne.com/umjetnost-zabava/pozornica/DIS-teatar-na-Urban-festu-u-Nisu-260730.html

http://mondo.ba/a519260/Magazin/Kultura/Desetka-za-sesti-Zaplet.html

http://www.nezavisne.com/umjetnost-zabava/pozornica/Terapija-smijeha-prijala-publici-269666.html

http://www.glassrpske.com/kultura/vijesti/Scenska-terapija-dar-za-publiku/lat/157050.html

Video klip predstave

https://www.youtube.com/watch?v=yZ4ctPL9IRY

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *