MALO MORGEN

(za)malo komedija

 

koprodukcija: SLU Teatar Banja Luka i DIS TEATAR

rađeno po tekstu Sene Mustajbašić „Biće, biće“

Adaptacija: Milana Domuzin

Režija: Novica Bogdanović

 

Igraju:

Milana Domuzin, Sanela Kasalović i Mirko Komljenović Mirkan

 

Predstava “Malo morgen” je (malo)komedija, mada preciznije žanrovski spada u tragikomediju, a radi se o prepoznatljivoj, uobičajenoj priči, tako čestoj na našem podneblju, smještenu u malu državu Bosnu, u jedan mali grad u toj državi, u kojoj, naizgled, mali ljudi, sanjaju velike snove… ali kod nas je sve …“Malo morgen!!!“

Predstava koja će vas nasmijati i rasplakati do suza!

Trajanje: 75 minuta

 

Premijerno izvođenje: 2.4.2015.

 

Kritika predstave:

„Malo morgen“, je jedna od najboljih predstava banjalučkog DIS-teatar a koju sam imao prilike da gledam na svečanom zatvaranju „Omladinskog festivala Republike Srpske“ u Modriči.             DIS-teatar je ovu predstavu radio u koprodukciji sa SLU teatrom.

Naizgled ljupko i veselo pozorje držalo je pažnju publike 90 minuta. Sve sam ovo prihvatio slobodno mogu reći i sjetno, jer me sve podsjetilo na one udžbenike istorije srpskog pozorišta u kojima se opisivao teatar koji se bavio i brinuo o glumcima, a najčešće njegovao „narodnu komediju“ kao žanr. Naravno, mada bi i danas mnogi više voljeli takvo, odnosno samo takvo pozorište ne može im se udovoljiti, kao što se, i neće udovoljiti onima koji samo žele kritiku društva i politike današnjice.

Prije svega, „ne poznajem“ ni jednu predstavu koja nije kako se to moderno kaže „društveno angažovana“, jer je to veoma teško izbjeći na balkanskom zemljištu u kojem se živi „od danas do sutra“. Bitno je da teatar ne bude mjesto za propagandu, a sve ostalo je u granicama fer i korektnog pozorišnog stvaralaštva.

Utoliko jedna ovakva školski urađena predstava  ima svoje mjesto i opravdanje na redovnom repertoaru i festivalu. A ona i te kako jeste ironična i pokazuje otklon prema pojavama: alkohlizma, besprice i stereotipnog pogleda na gastarbajtere.

Ova predstave rađena je prema tekstu „Biće biće“ autorice Sene Mustajbašić, a u dramaturškom smislu riječi veoma vještoj adaptaciji Milane Domuzin. Pohvale za dramaturgiju predstave prije svega iznosim zbog odličnog štriha kojim je ovaj komad, namijenjen uglavnom za zasmijavanje publike, približio tragikomediji.

Neke novine, su možda i suvišne, kao recimo zamjena lika Merime likom Zorice, jer se može steći utisak da se u podjeli likova težilo „političkoj korektnosti“ u Bosni i Hercegovini, što nije do kraja profunkcionisalo, ali nije ni smetalo, jer se dobilo na produbljavanju dramskog sukoba između majke i kćerke koje su se asimilovale živeći kao srpkinje u bošnjačkom selu u okolini Kladnja.

Reditelj Novica Bogdanović, pokazao se majstorom da u glumačkom ansamblu probudi radost igre, a da pri tom ni jednom glumcu ne dopusti da preigra ili izgubi osjećanje mjere.

Svakako najveća vrlina ove predstave jesu glumački rezultati, na kojima bi im i profesionalni glumci mogli da zavide. Sa lakoćom i šarmom, a to je upravo najteže, zaplitali su se i rasplitali, a i saplitali kada je trebalo.

Talenat i način igre Sanele Kasalović (kao majke i Jure) i Milane Domuzin (kao Zorice) mi je od ranije bila poznata, dok sam Mirka Komljenovića (u maestralnoj ulozi Velije) prvi put vidio u kreiranju komplesnog glumačkog zadatka. Do sada sam imao priliku da ga gledam kao stend ap komičara u incenacijama AKT-a „Alija Sirotanović“ i bezmalo sam oduševljen onim što sam vidio. Na sceni je djelovao krajnje disciplinovan i beskrajno šarmantan, a imao je i odličnog direktnog partnera u igri ljupke Milane Domuzin. Sanela Kasalović je, moram to nevoljno priznati, dobila nezahvalnu dužnost da igra i cimera Juru, što je i te kako bilo nepremeostivo, jer njena nježna priroda se ne uklapa u kostur čak ni dobroćudnog gastajbajtera alkoholičara. To naravno ne umanjuje njenu sjajno kreiranu ulogu „Majke Okrutnost“, koja prodaje kćer u Njemačku.

Kao pozorišni čovjek potpuno razumijem potrebu ovih vrijednih ljudi da naprave predstavu koja može stati u automobil i zato potpuno opravdavam ovu podjelu, ali isto tako imam i dužnost da navedem stručno zapažanje koje bi im u budućnosti moglo koristiti, jer za očekivati je da se ova ista ekipa ponovo nađe u kreiranju nekog novog pozorišnog projekta, na radost mnogobrojne banjalučke, ali i publike širom Republike Srpske, BiH i onoga što danas političari zovu Region, a nekada se jednostavno zvalo Jugoslavija.

Na kraju, mislim da nije ni potrebno posebno naglašavati da ih je publika u Modriči primila srdačno, a ja sam se osjećao veoma ponosno što i lično poznajem ove mlade ljude, ne krijući zadovoljstovo što su upravo oni dio banjalučke pozorišne kulture.“

 

Banja Luka, 22. oktobar 2015. godine

 

Aleksandar Pejaković, pozorišni reditelj

Novinski tekstovi:

http://www.glassrpske.com/kultura/vijesti/Malo-morgen-u-Dis-teatru/lat/204427.html

http://www.sarajevo-rs.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=9688:predstava-malo-morgen-gostuje-u-palama&Itemid=151

http://www.minimagazin.info/2016/03/08/malo-morgen-predstava-koja-ce-vas-dovesti-do-suza/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *