predstava epitaf

EPITAF

komedija

Autor: Dora Delbjanko

Režija: Novica Bogdanović

autor: Dora Delbjanko
režija: Novica Bogdanović

 

Igraju:

 

Apsolutni autoritet Veselin: Nikola Kurija

Žena mu Lovorka: Neda Vukadin

Ćerka Jagoda: Aleksandra Mlađenović

Sin Darko: Sebastian Subašić

Ćerka Ardelija: Marijana Kantar

Horacije Milenić Trivun: Slaviša Borojević

Duh Babe Ardelije: Jelena Todorović

Veliki Pokemon: Stefan Maksić

 

Negdje na Balkanu, porodica dobrovoljno živi u nečemu što liči na kokošinjac.

Negdje na Balkanu, ta ista porodica uzgaja oružje, mržnu i popisne liste.
Negdje na Balkanu, u pitoresknom selu, bilo kojem i bilo gdje, jedna se porodica bavi tradicionalnim porodičnim zanatom.

Glava te karikaturalne obitelji (porodice), otac Veselin, zadužuje svoju ženu, kao i sve članove obitelji (familije) da mu smisle “epitaf” koji će uklesati na vlastitom grobu.

Pitanje je zašto bi jednog dobrostojećeg seoskog gazdu toliko zanimao vlastiti epitaf, a da pri tome ne boluje ni od kakve neizlječive bolesti?

Pa zbog zanata! Cijela je porodica posvećena ubijanju drugih ljudi (zbog koristi, osvete, potrebe, genetike  ili tek zadovoljstva i dosade).

I tako već nekoliko generacija. I nije stoga čudno što Veselin već za života želi znati što će mu pisati na grobu, na koji ce način biti zapamćen njegov lik i djelo.

No u takvoj vrsti obiteljskog  (familijarnog) posla nikad ne znaš kad će netko biti brži na obaraču od tebe i ko će na kraju pisati epitafe.

Idiličan i superiorno izoliran svijet ove obitelji narušava tek iznenadan posjet čudnovatoga gosta, navodnog slučajnog namjernika Horacija …
I da zaključimo ovu  priču sa konstatacijom da je potreba za dobrim epitafom sve veća, vremena je sve manje a krug potencijalnih korisnika te sjajne rečenice za vječnost se širi……
Bez obzira na satiričnu dimenziju, ova karikaturalna drama o iščašenoj porodici postaje metafora „obeščašćenosti našeg Svijeta“ (ili barem jednog njenog dijela)…

 

Trajanje: 75 minuta

Premijerno izvođenje: 27.3. u 20,30…

 

Novinski članci:

http://mondo.ba/a725954/Magazin/Kultura/Novica-Bogdanovic-intervju.html

 

http://www.kostajnica.com/index.php?option=com_adsmanager&page=show_all&order=10&expand=1&Itemid=0

 

http://www.glassrpske.com/kultura/vijesti/Svjetski-dan-pozorista-obiljezen-u-Banjaluci-Od-poezije-do-komedije-na-teatarski-praznik/lat/233119.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *