Nušić na “Aplauz festu”

Nušić na Aplauz festu

Drugo festivalsko veče pozorišnog festivala, Aplauz fest, proteklo je više nego dobro, u pravom smislu te riječi. Putovanja, gostovanja, razmjena pozorišnih iskustava i sklapanje novih poznanstava su neke od najljepših strana pozoršta, a to su ostvarenja kojima se može pohvaliti pozorište koje je bilo u ulozi gosta druge večeri festivala. Naime, riječ je o jednom amaterskom, omladinskom pozorištu koje je uspjelo da se izbori sa svim onim što mu je ikada stalo na put, kao što su konzervativnost relativno male sredine, finansijske nedaće i sl. Satiričko pozorište ˶Bibac˝ iz Šamca je, još uvijek, jedino satiričko pozorište na prostoru čitave Republike Srpske, što njemu daje poseban značaj, a nama dokaz da se svaki uloženi trud isplati.

Ovo omladinsko pozorište, kao i svako drugo amatersko pozorište, igra veoma važnu društvenu ulogu u sredini iz koje potiče. Nudeći mladima alternativni način trošenja slobodnog vremena i novi vid izražavanja. Ovo pozorište ih sklanja sa ulice, uvodeći ih u svijet umjetnosti i usmjeravajući njihovu pažnju na zdrave stvari. Za sada broje petnaestak članova, a traju više od sedam godina. Ponosni su tvorci i domaćini manisfestacije koja sve više poprima simbol grada Šamca, a to su Dani komedije koji se održavaju svakog oktobra.

Predstava sa kojom su došli u goste u Banju Luku je rađena po tekstu njihovog omiljenog  dramskog pisca i neprekidnog izvora satiričnih elemenata, Branislavu Nušiću i to po, nadaleko poznatom, dramskom tekstu ˶Ožalošćena porodica˝. Prikazivanje je bilo pretpremijerno, nešto kao generalna proba pred premijeru koja ih očekuje u Šamcu, na njihovom, domaćem terenu.

Glavni producent ovog pozorišta i inače reditelj predstave prikazane na Aplauz festu, Milan Božić se nadovezao na Nušićevu zamisao ovog djela, pa je rediteljski dodatno naglasio kako sam kaže: ˶ …granicu na koju ljudska niskost može da padne radi ličnih interesa čak i u situacijama u kojima, definitivno, nema mjesta za takve ili slične stvari. Beskrupuloznost i sebičnost, kao oličenje najprimitivnijeg dijela ljudske prirode, još uvijek su i te kako prisutne u našem društvu i, obično, nađu najnepovoljniji trenutak da isplivaju na površinu.˝ Božić se zahvalio organizatoru festivala, Dis teatru, i dodao da mu je bila čast da sa svojom pozorišnom trupom, po prvi put, nastupi pred banjolučkom publikom, kao i to da je ova predstava samo početna tačka u saradnji dva omladinska pozorišta.

 

Tomi Džeri

preuzeto sa Portala Kultura /

(www.portalkultura.com)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *